Terug

Praktisch

Datum: 20 October 2022
Uur: 09:00 - 16:00
Prijs: €369
Thema: Circular Economy
Aangeboden door: Sirris

Masterclasses

De masterclasses zijn cursussen waarin u specifieke kennis en inzichten opdoet die uw onderneming helpen om de volgende stap in uw innovatieproces te zetten. Lees meer

Masterclass - Omgaan met complexiteit bij opstart van uw circulaire projecten

U kunt zich als bedrijf vinden in circulaire doelstellingen, maar ziet ook de complexiteit en mogelijk nieuwe afhankelijkheden die hiermee gepaard gaan? In deze masterclass leert u hoe u met die complexiteit kan omgaan en ze zelf benutten. We reiken methodes en tools aan om de oorzaken van de complexiteiten te identificeren, de waardevolste partnerschappen te vinden en er waarde uit te halen.

Tijdens deze masterclass nemen we de maakbedrijven met eigen productontwerp, productie en verkoop als uitgangspunt. We gebruiken dit uitgangspunt om aan te tonen hoe u de complexiteit vanuit verschillende perspectieven kan benaderen: vanuit productportfolio en productontwerp, vanuit de operationele processen, vanuit de waardeketen en het stakeholderperspectief. Elk van deze zienswijzen heeft zijn merites. Om de waarde te ontdekken die uw bedrijf met circulaire projecten kan ontsluiten, helpt elk van deze perspectieven.        

Omdat we allemaal beperkt zijn in budget en middelen, is het uitermate belangrijk deze zo gericht mogelijk in te zetten. Anderzijds willen we zo snel mogelijk tot concrete acties overgaan en niet blijven steken in concepten of te theoretische strategieën. Daarom focussen we in de masterclass op methodes die u snel in de circulaire praktijk kan brengen en die de risico’s verbonden aan innovatie en vernieuwing stap voor stap reduceren.  

Wat mag u verwachten?

  • Een methode om u te oriënteren in de complexe omgeving gericht op het vinden van waarde bij de opstart van circulaire projecten en productideeën.

  • Een raamwerk om stap voor stap de onzekerheden en risico’s te reduceren bij het opstarten van circulaire projecten en circulaire producten. 

  • Een interactieve opleiding die u hulpmiddelen (tools, templates, methode, soft skills) aanreikt, passend bij uw organisatie.

  • Begeleiding met ruimte om de methode concreet te maken op uw bedrijfsindividuele trajecten en ambities.

  • Inspiratievolle cases en praktijkvoorbeelden van andere maakbedrijven uit de technologische sector.

  • Een literatuurlijst (boeken en publicaties) rond circulaire innovaties en de aanpak.

Programma

09:00 - 10:25: Deel 1 - Waarom circulaire waardecreatie complex is en basisaanpak in complexe omgevingen
10:25 - 10:45: Pauze
10:45 - 12:15: Deel 2 - De actoren en dimensies van circulariteit, en hoe ze aan elkaar hangen
12:15 - 13:15: Lunchpauze
13:15 - 14:45: Deel 3 - De waardeketen in beeld brengen en de kansen uit de complexiteit detecteren
14:45 - 15:05: Pauze
15:05 - 16:30: Deel 4 - Vaardigheden en hulpmiddelen om snel te leren bij het opzetten en uitbouwen van complexe circulaire projecten

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor alle organisaties die hun activiteiten, producten of toeleveringsketens willen verduurzamen en nog op zoek zijn naar de juiste strategie en aanpak. Ze is vooral nuttig voor ondernemers, productmanagers, productontwerpers, R&D-verantwoordelijken, …  

Meer info & registreer

Partners

Sirris
Sirris

150 experts helpen bedrijven de juiste technologische keuze te maken en hun innovatieprojecten succesvol te realiseren. Gecombineerd met hoogtechnologische infrastructuur en een uitgebreid industrieel partnernetwerk, zorgt Sirris voor future proof bedrijven.

Neem deel en schrijf u nu in aan 30% van het normale tarief. De overige 70% wordt gefinancierd door Vlaio.