Terug

Praktisch

Datum: 27 april 2021
Uur: 13:00 - 17:00
Prijs: 1752 euro
Lesgever: Wim Van Opstal
Thema: Circular economy
Aangeboden door: vito, Agoria, Sirris

Groepscoaching

Vier sessies begeleiding door een deskundige. Hij die staat u bij in het implementeren van een technologische oplossing. Verschillende bedrijven met gelijkaardige uitdagingen delen hun ervaringen en inzichten. Lees meer

Groepscoaching Circular Business Model Booster

U wil inzetten op duurzaam en circulair ondernemen en worstelt met het bepalen van het economisch en ecologisch potentieel van diverse circulaire strategieën, zoals het langer of gedeeld gebruik van producten, hergebruik, herstel of remanufacturing? U hebt een circulair business idee maar weet nog niet of en hoe u dit kan linken aan de noden van klanten? U werkt als ondernemende werknemer (intrapreneur) en bent op zoek naar hefbomen om binnen uw onderneming te kunnen werken aan innovatieve circulaire bedrijfsmodellen? Dan kan deze groepscoaching u verder helpen met het omzetten van uw circulaire ambitie in een sterk en duurzaam circulair business model. 

Wanneer?

4 sessies, telkens van 13u tot 17u op 27 april, 4 mei, 25 mei en 22 juni 2021.

Voor wie?

Deze groepscoaching richt zich op bedrijven die met circulaire economie aan de slag willen. Deelnemers kunnen bestaan uit (teams van) ondernemende werknemers van bestaande bedrijven (intrapreneurs) of startende ondernemers die een circulair business model willen uitwerken. Uw motivatie en circulaire ambitie is daarbij belangrijker dan de fase waarin uw business-idee zich reeds bevindt. Daarom contacteren we u vooraf tijdens een online intakegesprek, om verwachtingen en relevante omgevingsfactoren af te stemmen. Specifieke voorkennis omtrent circulair ondernemen is niet vereist.

Let op! Door het hands-on format van deze groepscoaching is het aantal plaatsen beperkt. Bij overschrijding van het aantal beschikbare plaatsen wordt een wachtlijst aangelegd. Het aantal plaatsen voor deze masterclass is beperkt tot 10 teams van telkens maximum 4 personen.

Wat bieden we aan?

De groepscoaching bestaat uit 4 praktische, interactieve sessies van een halve dag en een tussentijdse individuele begeleiding. De periode tussen de sessies omvat enkele weken, zodat u voldoende tijd heeft om binnen uw bedrijf de nodige reële stappen te zetten, collega’s te betrekken en om (potentiële) klanten en relevante externe partners te consulteren en gemaakte aannames te valideren. De tussentijdse begeleiding gebeurt op maat en op schaal van de individuele noden van het deelnemende bedrijf. Na het traject heeft u een helder circulair business idee met bijhorend actieplan ontwikkeld waarmee u investeerders, partners of uw intern management kan overtuigen om verdere stappen richting implementatie te zetten.

Het format is een transitie-coaching in groep, onder begeleiding van ervaren bedrijfscoaches en circulaire economie experten met een uitgebreide industriekennis en ervaring in het doorrekenen van economische en ecologische aspecten van circulaire businessmodellen. Als deelnemer krijgt u kennis en tools aangereikt die u tijdens en tussen de sessies gebruikt om uw case te ontwikkelen en te valideren. Een belangrijk aspect van dit format is dat deelnemers hierbij ook van elkaar leren.

Het programma

  • Wat zijn de economische en ecologische troeven en uitdagingen van verschillende circulaire strategieën? Welk business model hanteer je het best wanneer? Tijdens deze sessie maken we u wegwijs in verschillende circulaire business modellen en belichten we no nonsense welke combinaties werkbaar zijn en welke niet.

  • Wat zijn de voornaamste problemen van klanten waarvoor circulaire strategieën een oplossing kunnen bieden? Deelnemers gaan binnen de context van hun sector, waardeketen en concept op zoek naar de circulaire uitdagingen, naar de klant én naar dienst problemen.

  • Welke oplossing lost het probleem van mijn klant op? Op basis van de validatie van het klantenprobleem, werkt u oplossingen uit die tegemoet komen aan de noden van uw klanten en die tegelijk een meer circulair beheer van producten en materialen mogelijk maken. Op een iteratieve manier valideert u vervolgens uw oplossing en stuurt bij waar nodig.

  • Welk business model hoort bij mijn oplossing, hoe verkoop ik dit aan relevante stakeholders en welke stappen moet ik vervolgens zetten? De gevalideerde oplossing wordt verder uitgewerkt in een eerste verdienmodel en samengevat in een pitch waarmee u uw investeerders en partners (intern of extern) kan overtuigen. Daarbij worden ook de eerste stappen geïdentificeerd om, onder de vorm van een actieplan, in te zetten op de implementatie van het businessidee. Dit geheel wordt voorgesteld aan een jury met relevante en onafhankelijke deskundigen.

Wat maakt deze groepscoaching uniek?

  • Het aanreiken van kaders die het economisch en ecologisch potentieel tonen van circulaire strategieën, maar ook kritisch aangeven welke combinaties niet werken.

  • Het aanreiken en ook effectief toepassen van state-of-the-art tools voor business model innovatie en circulair ondernemen, waarvan de effectiviteit bewezen werd in tal van internationale trajecten.

  • Ervaringsuitwisseling tussen ondernemende innovatieteams uit tien deelnemende bedrijven.

  • Hefbomen en tips bij drempels en randvoorwaarden die voor intrapreneurs en starters van toepassing zijn (bv. HR, financiering, governance, juridische vraagstukken).

  • Terugkoppeling en individuele begeleiding op maat van de context van de deelnemende bedrijven.

  • Een unieke combinatie van ervaringen, expertise en netwerken die aangereikt worden door de samenwerking tussen Vito, Agoria en Sirris.

Hoe deelnemen?

De plaatsen voor deze groepscoaching zijn beperkt. Schrijf u daarom zo snel mogelijk in en u wordt gecontacteerd voor een online intakegesprek opdat uw verwachtingen en de groepscoaching optimaal op elkaar aansluiten.

Meer info & registreer

Partners

vito
vito

VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Ons doel? De transitie versnellen naar een duurzame wereld.

Agoria
Agoria

Technologiefederatie Agoria telt meer dan 2000 lidbedrijven en is er voor iedereen die door technologie geïnspireerd is.

Sirris
Sirris

150 experts helpen bedrijven de juiste technologische keuze te maken en hun innovatieprojecten succesvol te realiseren. Gecombineerd met hoogtechnologische infrastructuur en een uitgebreid industrieel partnernetwerk, zorgt Sirris voor future proof bedrijven.

Neem deel en schrijf u nu in aan 30% van het normale tarief. De overige 70% wordt gefinancierd door Vlaio.