Terug

Praktisch

Datum: 23 september 2021 - 21 april 2022
Uur: -
Prijs: 750
Lesgever: Linde De Vriese (Sirris) en externe experten
Thema: Innovatie
Aangeboden door: Agoria, Sirris

Lerende netwerken

Vier workshops waarin we in kleine groepen inzoomen op de ervaringen, inzichten en best practices van organisaties met gelijkaardige uitdagingen. Lees meer

Lerend Netwerk Composieten

Composietmaterialen, u heeft er vast al van gehoord. Deze innovatieve materialen worden al geruime tijd aangewend in de meest uiteenlopende toepassingen. We denken dan onder meer aan applicaties in de vliegtuig- en scheepsbouw, bruggen, windmolens,... en misschien zelfs gewoon in de fiets waarmee u geregeld een rondje gaat rijden.

Maar wat zijn nu precies deze composietmaterialen? Welke toegevoegde waarde kunnen composieten betekenen voor uw producten en hoe kan u ze in uw product verwerken?

Om op deze vragen en zoveel meer een antwoord te bieden, organiseren we vanuit Agoria Composites en Sirris in het kader van het Vlaio project "Industrie Partnerschap" een lerend netwerk rond deze materie.

Wat kan u verwachten van een Lerend Netwerk?
Een lerend netwerk bestaat uit 4 workshops, gespreid over een periode van een jaar. Doorheen het ganse jaar zal bovendien online interactie aangemoedigd en gefaciliteerd worden.

  • Inspiratie en kennis opdoen: bij elke sessie gaan we uit van een inspirerende uitleg van interne en externe experten, waarna we hier "hands-on" op verder zullen werken en de ruimte bieden voor discussie om zoveel mogelijk kennis op te doen.

  • Netwerken in een vertrouwelijke sfeer: uiteraard biedt deze formule ook de gelegenheid om jullie eigen netwerk met andere gelijkgestemde organisaties uit te breiden in alle vertrouwelijkheid.

  • Heel concreet jullie kennis rond deze materialen vergroten om ze te kunnen implementeren in jullie toepassing: In dit traject ligt de focus op pragmatische, direct toepasbare tips, aanbevelingen en ervaringen. Geen saaie theoretische lessen op een schoolbank, maar een hands-on aanpak met praktische en leerrijke cases uit het werkveld.

Inhoud van Lerend Netwerk Composieten

Wat komt aan bod?
De onderwerpen en activiteiten binnen een lerend netwerk worden mee aangestuurd door de deelnemers. Maar de grote lijnen voor de 4 sessies zien er als volgt uit:

Sessie 1 - Donderdag 23 September 2021 van 13.30u tot 17.30u 
Wat zijn composiet materialen en in welke hedendaagse toepassingen vindt u ze terug? Deze eerste sessie is bedoeld als algemene introductie in de materie. Wat is een composietmateriaal? Welke verschillende types bestaan er? Enkele eenvoudige toepassingen stellen ons in staat om zich een goed beeld te vormen over deze materialen.

Sessie 2 - Donderdag 18 November 2021 van 13.30u tot 17.30u
Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van composietmaterialen in hedendaagse toepassingen? In deze sessie kijken we hoe de keuze voor composieten de eigenschappen van onderdelen kan beïnvloeden. Denk maar aan de veelbesproken verhouding sterkte/stijfheid vs gewicht, levensduur, corrosie resistentie, enz. Daarnaast bespreken we de mogelijkheden voor het ontwerp (vele vrijheidsgraden) van complexe onderdelen. 

Sessie 3 - Donderdag 17 Februari 2022 van 13.30u tot 17.30u
Deze derde sessie staat volledig in het licht van productieprocessen van composietonderdelen. Welke bestaan er en waar worden ze (best) toegepast? Hoe beïnvloedt de keuze voor het type composiet (bijvoorbeeld thermoplasten vs thermoharders) de keuze voor het een of het andere productieproces?

Sessie 4 - Donderdag 21 April 2022 van 13.30u tot 17.30u
De slotsessie zal dieper ingaan op de assemblage en nabewerking van composietonderdelen. In de tweede sessie hadden we het al over de bijna onbeperkte "freedom of design" met composieten en nu zullen we bekijken hoe we deze onderdelen kunnen inpassen in het grotere geheel. Welke voorbehandelingen van het materiaal zijn hier nodig/mogelijk? Wat zijn de mogelijkheden voor het lassen of verlijmen van onderdelen?

 

Sessies

Sessie 1 Lerend Netwerk Composieten 23 september 2021 13:30 - 17:30
Sessie 2 Lerend Netwerk Composieten 18 november 2021 13:30 - 17:30
Sessie 3 Lerend Netwerk Composieten 17 februari 2022 13:30 - 17:30
Sessie 4 Lerend Netwerk Composieten 21 april 2022 13:30 - 17:30

Meer info & registreer

Partners

Agoria
Agoria

Technologiefederatie Agoria telt meer dan 2000 lidbedrijven en is er voor iedereen die door technologie geïnspireerd is.

Sirris
Sirris

150 experts helpen bedrijven de juiste technologische keuze te maken en hun innovatieprojecten succesvol te realiseren. Gecombineerd met hoogtechnologische infrastructuur en een uitgebreid industrieel partnernetwerk, zorgt Sirris voor future proof bedrijven.