Cyberveiligheid als urgent thema

Cyberveiligheid als urgent thema

Digitalize Flanders op 17 02 2023 in Brugge

Hacking demo en advies
Op 20 en 21 oktober zal Agoria-Sirris voor het Industriepartnerschap aanwezig zijn met een stand op de beurs “Digitalize Flanders” in Antwerp Expo. Daar zullen cybersecurity experts demonstreren hoe eenvoudig het voor opportunistische hackers is om toegang te verkrijgen tot een zwak beveiligde kantooromgeving, en zo een klein beetje bij te verdienen door deze initiële toegang door te verkopen aan echt cybercriminelen die wat hogerop zitten in het criminele ecosysteem. Uiteraard geven we ook advies over eenvoudige stappen die je kan nemen om hackers het leven veel moeilijker te maken, en je bedrijf beter te beschermen.

Geen tijd te verliezen
Waarom is dit nu zo’n urgent thema? We beseffen als geen ander dat in deze onzekere tijden veel bedrijven weinig budget hebben voor extra investeringen in cybersecurity. Maar uitgerekend nu moet ervoor gezorgd worden dat een triviaal cybersecurity incident geen bijkomend roet in het eten gooit. Voor veel bedrijven zou een incident zoals een ransomware aanval wel eens de symbolische druppel kunnen zijn om de handdoek in de ring te gooien.

De betrouwbare schakel in de ketting
Bovendien is er langzaam maar zeker een onomkeerbare beweging ingezet dat je als bedrijf beoordeeld wordt op hoe jullie omgaan met de data van jullie klanten en hoe betrouwbaar jullie zijn op digitaal vlak. En het zijn niet enkel jullie prospecten en klanten die jullie daarop beoordelen, maar ook verzekeringsmaatschappijen, kredietverstrekkers, de overheid en zelfs eventuele investeerders in jullie bedrijf. Bovendien vindt een nieuwe generatie werknemers dat het veilig, ethisch en met respect voor privacy omgaan met gegevens het “nieuwe normaal” is. Uiteraard is de cyber kwetsbaarheid van onze samenleving en ons economisch weefsel niet aan de aandacht van de wetgever ontsnapt. Er komen heel wat bijkomende regels op onze bedrijven af, denk maar aan NIS2, de Cyber Resilience Act en Cyber Security Act, GDPR-CARPA certificatie, enz.

Wat bedrijven willen is dat hun toeleveranciers betrouwbare schakels vormen in hun toeleveringsketen, dat er van hun leveranciers geen waardevolle informatie wordt gestolen en dat ze kunnen rekenen op de continuïteit van hun leveringen of dienstverlening. Dat maakt cybersecurity een “viraal” gegeven, want elk bedrijf is zowel toeleverancier als aankoper van goederen en diensten.

Agoria biedt hulp: cyberstart.be en masterclasses
Competitief blijven als bedrijf wil dus zeggen tijdig inzetten op cybersecurity. Hoe langer je uitstelt om cybersecurity prioritair te behandelen, hoe moeilijker en duurder dit wordt, en hoe meer jullie competitiviteit in het gedrang komt, want gegarandeerd heb je concurrenten die op dit vlak zullen vooroplopen en ermee uitpakken.

Bij Agoria en Sirris willen we je helpen om een betrouwbare schakel te worden in de toeleveringsketen van je klanten en partners. En we merken dat er nog heel veel misvattingen leven over cybersecurity. Dat het uitsluitend iets technisch is, of dat je het voor de volle 100% kan uitbesteden aan je IT leverancier, of dat het handenvol geld kost.

Je kan echter al grote sprongen voorwaarts maken zonder dat dit veel geld hoeft te kosten. Om de kennis bij bedrijven te vergroten en hen heel concrete, praktische tips, tools, en inzichten te verschaffen, lanceren we binnenkort een gratis basis cyber awareness programma voor thuis en op het werk, in de vorm van wekelijkse tips, inzichten, taken en quizzen.

Inschrijven kan nu reeds hier

 

En voor wie deze kennis liever in een compactere format verwerf dan via de wekelijkse CyberStart e-mails, kan inschrijven voor een betalende 1-daagse Nederlandstalige masterclass organizationele Cyberveiligheid. Hierin komt aan bod wat élk bedrijf minimaal moet doen om de cyberveiligheid van de kantooromgeving (de interne IT zeg maar) op een degelijk niveau te brengen. En om de conversatie met je IT-leverancier veel beter onderlegd aan te kunnen gaan.

Volgende edities vinden plaats op 28-10-2022 (Hasselt), 12-01-2023 (Leuven),
17-02-2023 (Brugge), 20-04-2023 (Zemst-Mechelen) en 8-06-2023 (Kortrijk).

Lees meer