Hoe maakt u uw maakbedrijf cyberveilig: concreet, haalbaar en betaalbaar?

04 november 2021

Het goede nieuws? Almaar meer maakbedrijven investeren in slimme operationele technologie, geconnecteerde machines en robots, om hun productieprocessen te verbeteren. Het probleem? Velen digitaliseren onvoldoende cyberveilig. Het kan nochtans snel anders met concrete, betaalbare en haalbare ondersteuning van Sirris.

De gebrekkige cyberveiligheid bij vele Belgische maakbedrijven bleek zwart op wit uit een enquête van Agoria, Sirris, HOWEST en UGent, eind 2020-begin 2021. Slechts 10% van de ondernemingen voert een degelijk uitgebouwd beveiligingsbeleid voor hun IT (kantoorinfrastructuur) en OT (productie-infrastructuur).

Dat terwijl cybercriminaliteit nooit eerder zo reëel was, ook voor industriële kmo’s. In ons land werden tot nu toe 30.000 cyberaanvallen geregistreerd, een aantal dat jaarlijks met 20% toeneemt. Met alle gevolgen van dien: onderbreking van de activiteiten, gegevensverlies, reputatieschade. Zaken die bedrijven onderuithalen, of waar ze op z’n minst maanden of jaren van moeten herstellen.

Zelfs onze premier De Croo erkent dat cyberaanvallen een nieuwe dagelijkse realiteit zijn. Dus hoe bouwt u voldoende beveiligingsveerkracht op, als maakbedrijf, zodat u niet het volgende slachtoffer van cybercriminelen wordt?

Oudere machines cyberveilig maken

Uit de enquête van onder meer Agoria en Sirris kwam een groot pijnpunt bij de maakbedrijven naar boven. Liefst 30% van de kritische hardwarecomponenten en bijbehorende besturingssystemen bleek meer dan 10 jaar oud te zijn. Hoe maakt u zo’n legacy-apparatuur cyberveilig? Op die vraag bestaat jammer genoeg geen pasklaar antwoord. Bovendien is de ketting maar zo sterk als de zwakste schakel. Dus komt het erop aan verouderde systemen met verschillende lagen te versterken.

Daarvoor reikt Sirris enkele belangrijke adviezen aan. Om te beginnen, is het cruciaal dat u uw IT- en OT-apparatuur scheidt, op z’n minst door een afzonderlijke industriële firewall. Houd ook een inventaris bij van al uw geconnecteerde assets. U kan immers niet beschermen wat u niet kent. En update continu al uw installaties, hoe lastig dit ook is. Of upgrade naar nieuwe hardware, als de oude niet meer te patchen valt. Lees straks zeker eens deze blogpost voor meer uitleg.

Hoe komt u tot een haalbaar, betaalbaar, concreet plan?

Zo, nu kent u al enkele concrete maatregelen die u kan treffen om de cyberveiligheid van uw OT te vergroten. De vraag is natuurlijk in hoeverre úw maakbedrijf deze moet toepassen. En hoe u ook optimaal uw IT-infrastructuur beveiligt. Wat u nodig hebt, is een strategie op maat en een duidelijk stappenplan. Daarbij kan Sirris helpen. De organisatie ontwikkelde bijvoorbeeld een nieuwe, flexibele aanpak van cyberbeveiliging, waarmee ze kmo’s helpt hun cyberbeveiligingsstrategie te realiseren, zonder al te veel moeite en financiële middelen.

Houd onze onze agenda in de gaten!

Tegelijk is het cruciaal dat u als bedrijf de nodige info ontvangt over hoe cybersecurity te integreren in elke laag van jouw bedrijf. Tijdens onze masterclasses en lerende netwerken, gegeven door onze partners, leert u erg praktisch hoe u veilig naar Industry 4.0 overstapt. Ontdek onze agenda voor alle info rond aankomende events rond dit topic!

Meer artikels