Hoe halen mensen het beste uit zichzelf?

26 April 2022

Waarom presteren sommige mensen beter onder druk? Naar dat antwoord graaft Cedric Dumont in zijn boeiende keynote voor What’s Up What’s Next. Als bekende basejumper en wingsuitpiloot, maar ook als sport- en highperformancepsycholoog. Niet te missen: zowel de samenvatting hieronder als Cedrics uitermate boeiende videopresentatie.

“Echte gekke mensen zijn zij die zonder droom leven. Mijn droom was kunnen vliegen, als kind al”, bekent Cedric Dumont. Dus verhuisde hij na zijn universitaire studies naar de VS, om er helikopterpiloot te worden. Tot een vriend hem voorstelde om te skydiven. Terug in België kreeg Cedric de smaak van basejumpen te pakken, en dan … echt vliegen, met een wingsuit. Daarnaast is hij niet alleen sport-, maar ook highperformancepsycholoog, publiek spreker en auteur.

“Waarom presteren sommige mensen, teams en organisaties beter onder druk? Voor mij is er een diepe connectie tussen prestatie, voldoening en geluk. Verder kunnen heel veel factoren prestaties verbeteren: hard werken, een bepaalde visie, opvoeding, cultuur (bijvoorbeeld in de VS, waar falen volledig aanvaard is) … Uiteindelijk bereiken we excellence in ons hoofd, dat is ook zo bij topsporters. Alles wat we doen, wordt beïnvloed door onze emoties. Dat is niet problematisch, we zijn mensen. Maar wie zijn emoties kan reguleren, presteert beter. En goed nieuws: u kan deze skill trainen.”

Hoe wordt u veerkrachtig?

Alles begint met self awareness, self leadership, zelfkennis. “Jezelf durven de juiste vragen te stellen. Wat zijn mijn doelen, dromen, afleidingen, sterktes, zwaktes? Waaraan moet ik werken, wat moet ik anders doen, wat moet ik verbeteren? Jezelf deze vragen stellen is niet altijd makkelijk, want heel confronterend en uiteindelijk zitten we allemaal gevangen in routine.”

Daarnaast mag angst u niet stoppen. “Onder druk te presteren, goede keuzes maken … Het begint allemaal met uw angst confronteren, overwinnen en controleren, niet erdoor gecontroleerd worden. Zo wordt u de architect van uw eigen leven.”

Drie cruciale powerskills

Wat zijn de powerskills die je nodig hebt om succesvol te innoveren, te transformeren en doelen te bereiken? De eerste is mindset. “De belangrijkste mindset om te overleven, is de student mindset. Nieuwsgierigheid, bescheidenheid, accountability – een owners mindset. Niet zelfgenoegzaam worden, dat is dodelijk, letterlijk zelfs in mijn sport. Daarnaast is ook de purpose mindset van belang. Wat is mijn purpose? Waarom sta ik elke dag op en doe ik wat ik doe? Met een purpose driven mindset inspireert u als leider andere mensen. Wie geen purpose voelt als medewerker, gaat weg.”

De tweede powerskill is focus. “Enerzijds Interne focus: concentratie. Niet multitasken dus, dat is dodelijk voor productiviteit. Sommige mensen zijn altijd erg druk bezig, maar niet productief. Mensen die wel productief zijn, hebben een heel sterke, externe focus met heel duidelijke prioriteiten. Als u dan moet innoveren en veranderen, doet u het best minder maar beter. Zo creëert u meer tijd, kan u beter deconnecteren … en komt u terug met veel creativiteit en energie.”

De derde powerskill is vertrouwen. “Hoe kan u zo snel mogelijk vertrouwen scheppen in een hybride werkomgeving? Sleutelwoorden zijn: lead by example, duidelijke verwachtingen communiceren, radicale transparantie. Maar ook een psychologische veiligheid binnen een team scheppen. Hoe meer vertrouwen, hoe groter de psychologische veiligheid, hoe meer mensen durven en dus ook hoe meer ze innoveren.”

Nog maar de korte samenvatting!

Raakt u nu al begeesterd door het verhaal van Cedric Dumont? Dit zijn maar nog de hoofdlijnen van zijn fantastische keynote. Hij gaat op alles nog veel dieper in. En dan zijn er nog de vele anekdotes over zijn vele jumps. Hoe Cedric bijvoorbeeld veel te dicht bij de piramides in Egypte landde, waarop tientallen militairen op hem afgestormd kwamen. Maar bovenal inspireert Cedric enorm.

Vul dus nu uw gegevens in en bekijk de inspirerende What’s Up What’s Next-keynote van Cedric Dumont, net als de onmisbare videopresentaties van Schneider Electric, Flow Pilots en Siemens. Pakken niet te missen informatie én inspiratie rond digitalisering, duurzaamheid en Industrie 4.0 + 5.0.

Bekijk nu alle keynotes van What’s Up What’s Next

Meer artikels