Til uw duurzaamheid fantastisch hoog met deze twee hefbomen

26 April 2022

Digitalisering en elektrificatie. Het zijn twee enorme hefbomen voor een duurzamere industrie. Hoe precies? En hoe kan uw bedrijf ze inzetten? David Orgaz D’Hollander, CEO van Schneider Electric, reikt u een eenvoudig datagedreven framework aan, om een gestructureerde roadmap naar duurzaamheid uit te werken, tijdens een uitermate boeiende videopresentatie van What’s Up What’s Next.

Soms zeggen enkele cijfers al genoeg. Zoals het feit dat de industrie voor 32% bijdraagt aan de totale CO2-emissies en dat meer dan 73% van alle broeikasgassen te wijten is aan energie. Gelukkig reiken er zich twee doorbraken aan, die samen onze duurzaamheid enorm kunnen verbeteren: digitalisering en elektrificatie.

Disruptieve digitalisering

Geen van beide trends is nieuw. “Neem nu digitalisering. We zetten al vele jaren bijvoorbeeld automatisering in om onze fabrieken efficiënter te maken. Maar met de snel evoluerende nieuwe technologieën van Industrie 4.0 kunnen we vandaag nieuwe niveaus van efficiëntie bereiken”, vertelt David Orgaz D’Hollander.

Bij digitalisering begint alles met data, en daar ligt de grootste uitdaging. “Data hebben we genoeg in onze fabrieken. Devices worden slimmer en slimmer. Maar de vraag is wat we met die data doen. Uit een recente studie van McKinsey blijkt dat van alle gegevens die gemiddeld in een fabriek aanwezig zijn, maar een paar procent – volgens mij wat meer in Europa – tot acties leidt.” Dat kan nog véél beter.

Grootste energietransitie ooit

Ook de (groene) elektrificatie berust niet op nieuwe technologie. “Maar de doorbraak is de snelheid van deze evolutie. We zitten in een van de grootste energietransities die de mensheid ooit heeft gekend. Heel snelle vergroening, dat is het nieuwe.”

De wereld van morgen zal er veel en veel elektrischer uitzien, aldus de CEO van Schneider Electric. “Vandaag maakt elektriciteit misschien 20% van de totale energiemix uit. Binnen twintig jaar zal dat op z’n minst 40% zijn. En zeker 40% van al die elektriciteit zal groen zijn.”

Samen vormen digitalisering en (groene) elektrificatie de hefbomen die we nodig hebben om ‘fit for 55’ te raken. Om dus de doelstelling te bereiken waarbij de EU tegen 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% wil verminderen. Want door digitalisering zullen we de komende jaren véél efficiënter energie verbruiken, die bovendien veel groener zal zijn.

Hoe wordt úw bedrijf duurzaam met deze hefbomen?

Daarvoor reikt CEO David Orgaz D’Hollander een datagedreven framework aan, waarmee u een gestructureerde roadmap naar duurzaamheid opstelt. Benieuwd hoe dit framework eruitziet, hoe Schneider bedrijven helpt verduurzamen én welke klimaatdoelstellingen het zelf nastreeft?

Vul nu uw gegevens in en bekijk de inspirerende What’s Up What’s Next-keynote van Schneider Electric, net als de onmisbare videopresentaties van Siemens, Flow Pilots en de bekende basejumper/wingsuitpiloot Cedric Dumont. Pakken niet te missen informatie én inspiratie rond digitalisering, duurzaamheid en Industrie 4.0 + 5.0.

Bekijk nu alle keynotes van What’s Up What’s Next

Meer artikels